Trello is één van de populairste taken systemen op de markt. Het is dan ook een erg overzichtelijk en gebruiksvriendelijk systeem om taken te ordenen. Niet het meest geavanceerde systeem, maar in de basis wel gratis en makkelijk op te zetten. In dit artikel gaan we verder in op de mogelijkheden van deze tool.

Wat is Trello?


Trello is een tool die volledig gebaseerd is op het Kanban principe. Dit betekent dat er een bord is en taken binnen een project van links naar rechts verschuiven.

In de basis kun je bijvoorbeeld ‘idee’, ‘loopt’ en ‘afgerond’ gebruiken om je taken te ordenen. Ook kun hier statussen aan toe voegen zoals ‘analyse’ om een taak of project te beoordelen of ‘ijskast’ voor een project dat even op on-hold wordt gezet. 

Checklisten

Hoewel Trello volledig op het Kanban principe is gebaseerd kun je binnen ‘kaarten’ wel checklists maken. Hiermee voorkom je dat er voor elke kleine taak een aparte kaart aangemaakt moet worden en daardoor het overzicht wordt verloren.

Trello borden 

Om Trello in te richten kun je voor elk project een bord maken. Dit kan bijvoorbeeld een persoonlijk project zijn zoals ‘vakantie’ of een zakelijk project als ‘content planning’.

Op de startpagina krijg je alle borden te zien en kun je deze opdelen in verschillende categorieën. Verder zou je bijvoorbeeld ook een bord kunnen maken waarin je al je projecten op Kanban basis onderverdeeld. Kanban is een methode waarmee je taken afrond door ze visueel of een bord van links naar rechts te verschuiven.

Meer lezen over deze methode? Lees dan ons artikel over de Kanban.

Trello voor teams

Waar Trello, door de eenvoudige opzet, ideaal is voor persoonlijk gebruik, kan het ook zakelijk een ideale tool zijn. Zo kun je een Trello bord delen met andere mensen en kun je kaarten op één of meerdere personen zetten.

Binnen kaarten kun je vervolgens ook op elkaar reageren. Hierdoor zijn discussies direct voor iedereen op de juiste plek beschikbaar.

Belangrijkste features 

  • Organiseren met tags, labels en categorie 
  • Documenten uploaden binnen projecten 
  • e-mail notificaties 
  • Beschikbaar op een groot aanbod platformen 
  • Mogelijkheden om met kleuren en afbeeldingen te tweaken
  • Checklist binnen kaarten 
  • Zoekfunctie
  • Reactiesysteem 

Meer informatie vind je op de officiële website.

Trello alternatieven 

Hoewel Trello een ideale instaptool is en voor veel zaken ook genoeg functie bevat, komt er een punt dat Trello tekort kan schieten.

Een vergelijkbare tool als met extra functies is Kanbanize. Dit is een ideale tool als het Kanban idee bevalt, maar de mogelijkheden te beperkt worden. Aan een dergelijke tool zit wel een prijskaartje verbonden en ga je al snel richting de € 100 per maand betalen.