De afgelopen jaren is er een enorme groei geweest in tools waarmee je nieuwe vaardigheden kunt leren. Erg handig omdat je hiermee gericht meer kan leren van een bepaald onderwerp en vaak een stuk goedkoper dan het volgen van een cursus.

In dit artikel geven je een overzicht van de grootste online tools om nieuwe vaardigheden te leren.

Udemy

Misschien wel de bekendste tool voor online cursussen is Udemy. Udemy kent dan ook een enorm aanbod verdeeld over een groot aantal onderwerpen. Deze tool heeft dan ook voor iedereen wel iets te bieden.

Belangrijk om te weten als je met Udemy aan de slag gaat, is dat ze regelmatig enorme kortingen weggeven. Hierdoor kan een cursus die normaal 200 euro kost, opeens voor twee tientjes beschikbaar zijn.

Curussen op Udemy zijn onderverdeeld in verschillende secties die meerdere video´s van enkele minuten bevatten. Door deze standaard opzet weet je altijd wat je kunt verwachten.

De site van Udemy zit goed in elkaar en geeft je bijvoorbeeld duidelijk inzicht in de vooruitgang die je in een cursus hebt geboekt. Ook kun je eenvoudig een verlanglijst opstellen van de cursussen die je nog wilt volgen.

Skillshare

Ook Skillshare is een grote tool om nieuwe vaardigheden te leren. Skillshare heeft uitgebreide mogelijkheden voor auteurs om video’s te maken en trekt dan ook veel auteurs naar zich toe.

Bij Skillshare volg je binnen een cursus verschillende secties die 10 tot 25 minuten lang zijn. Elke sectie is vervolgens opgedeeld in meerdere kleine video’s.

LinkedIn Learning

Met LinkedIn Learning heeft LinkedIn ook een tool op de markt gebracht waarmee online cursussen gevolgd kunnen worden. Een slimme zet, gezien het grote potentieel onder de doelgroep.

Een ander slimme zet van LinkedIn is dat ze Lynda hebben overgenomen. Dit was voorheen een grote concurrent van Udemy en Skillshare, waardoor LinkedIn direct over een groot arsenaal aan cursussen beschikt.

De keuze om Lynda is bovendien logisch. Deze tool richt zich op cursussen die nodig zijn om aan het werk te komen. De cursussen zijn dan ook heel erg gericht op vaardigheden die je voor verschillende banen nodig hebt.

Khan Academy

Khan Academy is een pionier op het gebied van online leren. Dit platform is genoemd naar oprichter Salman Khan en kent een groot aantal cursussen over een divers aantal onderwerpen. De focus ligt op korte coures om een bepaalde vaardigheid of onderwerp te leren .

Cursussen zijn zowel in tekstvorm als video beschikbaar. En in tegenstelling tot de bovenstaande tools zijn alle cursussen gratis.

Coursera

Coursera is een online leertool die zich richt op onderwerpen die zich afspelen op de grootste en bekendste universiteiten. Zo bieden onder andere MIT en Harvard cursussen aan op Coursera.

Sommige cursussen zijn gratis, met soms een uitgebreide versie die betaald is. Ook kunnen er opdrachten gedaan worden om een certificaat te krijgen van een professor van de universiteit.

Samenvattend

Onderstaand hebben we nog een samenvatting gemaakt van de verschillende tussen de besproken tools.

ToolFocusPrijs
UdemyGroot aanbod aan diverse onderwerpenVanaf € 10 per cursus
SkillshareGroot aanbod aan diverse onderwerpenVanaf € 15 per maand
LinkedIn LearningGericht op zakelijke vaardighedenVanaf € 30 per maand
Khan AcademyGroot aanbod aan diverse onderwerpenGratis
CourseraUniversitaire onderwerpenStart gratis, daarna zeer divers