IFTTT is een applicatie met als doel om taken te automatiseren. De tool staat voor If This Then That. In IFTTT draait het dan ook om aan te geven wat er gebeuren als een bepaalde gebeurtenis of handeling zich voordoet. 

Denk hierbij bijvoorbeeld aan het inschakelen van je lampen als de zon ondergaat of het plaatsen van een bericht op twitter op het moment dat je een nieuwe foto op Instagram hebt geplaatst. Of denk bijvoorbeeld aan het automatisch vullen van een Spotify playlist op het moment dat een je muziekvideo op Youtube liked. Een simpel idee, met enorm veel toepassingsmogelijkheden. 

Hoe werkt IFTTT

Om met IFTTT aan de gang te gaan kun je een gratis account aanmaken en de app downloaden voor jouw mobiele telefoon. De app geeft je een aantal handvatten om snel van start te kunnen gaan.

Zo kies je drie diensten die voor jouw interessant zijn, zodat er automatische suggesties gedaan kunnen worden. Daarnaast kun je onder Collections bekijken welke koppelingen er allemaal zijn.

Services in IFTTT

ifttt voorbeeld

Om Met IFTTT aan de gang te gaan kun je gebruikmaken van services. Dit zijn programma’s of apparaten zoals Facebook, Youtube, Philips Hue of Fitbit die je wilt gaan gebruiken om een koppeling te leggen. Momenteel zijn er al meer dan 360 services beschikbaar.

Applets in IFTTT

Stap 2 is om gebruik te maken van Applets. Een Applet is een specifiek iets dat gebeurd op het moment dat je Services met elkaar hebt verbonden. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat er wijzigingen in je Spotify playlist worden aangebracht op het moment dat je muziek liked op Youtube. Omdat aangemaakte Applets door gebruikers automatisch gedeeld worden beschikt de IFTTT momenteel over een enorm aanbod aan Applets. Het is dus vooral een uitdaging om op zoek te gaan naar Applets die voor jou interessant zijn.

Hoe maak je zelf een Applet?

Wil je toch zelf een Applet maken? Dit kun je doen door de onderstaande stappen te ondernemen:

  1. Login bij IFTTT
  2. Klik op je gebruikersnaam en vervolgens op New Applet
  3. Klik op +This
  4. Selecteer een Service zoals Youtube en log hierop in
  5. Kies een trigger
  6. Klik op +That
  7. Selecteer een Service zoals Spotify en log hierop in
  8. Kies een actie
  9. Controleer de Applet en klik op finish.

Voor meer informatie kijk je op de officiële site. Interesse in meer tools? Bekijk dan onze andere artikelen over tools.