Wil je jouw productiviteit verhogen, is het opbouwen van gewoontes een belangrijk onderdeel. Er is veel materiaal beschikbaar over wat goede gewoontes zijn, hoe je ze opbouwt en hoe je ze behoudt. 

Een belangrijk onderdeel van het opbouwen van gewoontes is het bijhouden van je progressie. Door een ´chain´ op te bouwen is de kans groter dat je het volhoud, tot de aanpassing daadwerkelijk een gewoonte wordt en je het nagenoeg automatisch gaat doen. 

Er zijn vele manieren om gewoontes bij te houden. Een makkelijke manier om dit te doen is via een app op je telefoon. Immers heb je jouw telefoon altijd bij de hand, waardoor je een gewoonte vrijwel altijd direct kan afvinken nadat je deze hebt gedaan. 

Daarom geven we je in dit artikel verschillende apps die je kunt gebruiken om je gewoontes bij te houden.


1. Momentum

Momentum is één van de betere apps om gewoontes bij te houden. Momentum kent een erg mooi en overzichtelijk design. Een interessante feature die deze app met zich meebrengt is de mogelijkheid om je data in een Excel sheet te importeren. Hierdoor kun je gewoontes niet alleen via de app op  je mobiel bijhouden, maar ook cross-platform. 

Daarnaast geeft Momentum ook de mogelijkheid om wekelijkse doelen in te richten en notities te maken. Nadeel is dat Momentum momenteel alleen beschikbaar is voor Apple platformen. 

2. Habitica

Habitica is de creatiefste app om gewoontes te tracken. Deze app doet denken aan een RPG game waarin je punten verzameld en bonussen vrijspeelt. Dit maakt het bijhouden van gewoontes extra leuk en zorgt bovendien voor extra motivatie.

Naast het tracken van gewoontes kun je zelfs vrienden toevoegen om quests en missies te voltooien, wat het bijna een game op zichzelf maakt. 

Habitica is zowel beschikbaar voor iOS als Android

3. Habitbull

Habitbull is één van de meest uitgebreide apps om gewoontes bij te houden. Deze app geeft je veel mogelijkheden om verschillende soorten gewoontes bij te houden en informatie over je progressie. 

Wil je gewoontes bijhouden over fitness, dan kan Habitbull ook gekoppeld worden aan GoogleFit. Ook is het handig dat je data wordt bijgehouden in een cloud waardoor je informatie niet verloren kan gaan.

Habitbull is misschien niet de meest simpele app, maar zeker één van de beste en beschikbaar voor zowel iOS als Android. 

4. Strides

De laatste app die we uitlichten is Strides. Strides is namelijk een goede allround app. De app oogt prima en is erg makkelijk in gebruik. Hierdoor heb je jouw gewoontes die je bij wilt houden binnen enkele minuten goed staan en kun je gaan beginnen. 

Deze app is bovendien erg makkelijk om gewoontes tijdgebonden te maken en geeft je duidelijke informatie over de tijd die nodig is om de gewoonte te ‘automatiseren’. 

Uiteraard zijn er nog veel meer apps op de markt dan deze, maar door deze apps uit te lichten hebben we geprobeerd verschillende smaken aan bod te laten komen, voor ieder wat wils!